Home » Blog » mabon

mabon

Gepubliceerd op 24 augustus 2020 om 19:38

 

 

Mabon voor mij een tijd waarin de magie van de natuur verschijnt in een groot kleurenpalet en waarbij we de oogst mogen vieren. Wanneer de herfstequinox plaatsvindt wordt Mabon gevierd. Zodra de herfstequinox plaatsvindt betekend dit dat de zon dan loodrecht boven de evenaar staat en de dag en de nacht even lang zijn. De naam Mabon is afkomstig van de Keltische god die Mabon ap Modron heet, wat betekent 'Jeugd, zoon van de moeder'.

 

 

 

Mabon is het tweede oogstfeest, het oogsten van fruit, noten en de laatste groente wordt van het land gehaald, geoogst. Mabon is voor mij een tijd om terug te kijken naar wat ik heb mogen bereiken en om wellicht zaken af te ronden, af te mogen sluiten.

 

Dankbaar voor wat ik de afgelopen periode heb mogen bereiken en heb mogen groeien. Wat je zaait zal je oogsten zeggen we dan ook niet voor niets. Voor een deel heb ik mezelf de afgelopen tijd zien groeien, simpel omdat ik mezelf meer en meer terugvindt. Dat wat deels verloren was gegaan vind ik langzaamaan weer terug. Voor mij persoonlijk voel ik dit sterk bij de viering van Mabon. Dat zaadje wat ik geplant heb maanden geleden dat is gaan groeien. Groeien zoals gewassen en bomen dat doen, zij het dat zij mogen groeien in volle glorie door de elementen, zo heb ik mogen groeien door de levenslessen die op mijn pad kwamen. Door deze lessen ben ik dankbaar voor het hervinden van mijzelf. In dankbaarheid wordt overvloed gevierd.

 

De dagen worden korter, het wordt donkerder de natuur gaat zich nu terugtrekken waarbij wij, althans ik, mee beweeg met de langere tijd van de donkere dagen. De tijd van balans, tijd om te overzien, tijd om te reflecteren, hoe je bent gegroeid en wat je hebt bereikt, dus wat je hebt geoogst.

 

 

 

Zodra het Mabon is dan is de balans van de zonsopkomst in het Oosten en de ondergang in het Westen volledig in balans, een boog van exact 180 graden. Nadat we Mabon hebben gevierd zal de zon steeds meer zuidelijker opkomen tot de kortste dag is aangebroken, Yule.

 

 

Mabon wordt gevierd, persoonlijk vier ik dit met mijn gezin, andere vieren dit met bijeenkomsten. Veelal wordt het vuur ontstoken, gezongen, mantra's, muziek gemaakt en wordt er gezamenlijk een heerlijke maaltijd gegeten.

 

 

 

 

Wil jij Mabon vieren op jouw manier met natuurlijke, handgemaakte producten voor net dat beetje extra magie, klik dan hier

 

 


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.