Home » Blog » Chakra's

Chakra's

Gepubliceerd op 22 maart 2020 om 15:27

Je zal er echt wel wat over gehoord hebben, het woord, chakra. Het woord Chakra kent haar herkomst uit het Sanskriet en letterlijk vertaald betekend dat 'het wiel'. 

Wat zijn Chakra's nu eigenlijk en wat doen ze? We horen altijd van de zeven chakra's, de zeven wielen, zij staan voor de zeven belangrijkste energiecentra's in ons lichaam. 

Ieder chakra heeft haar eigen energie en draagt haar eigen naam. Nieuwsgierig geworden naar de uitleg wat een gebalanceerd chakra is? Een over actief chakra, een geblokkeerd chakra en tips om met je chakra's te werken? Lees dan deze zeer informatieve blog. 

 

1. Muladhara  - de wortelchakra

Muladhara is het eerste chakra in ons systeem. Dit chakra zit onderaan de ruggengraat en staat beter bekend als de wortelchakra. Dit is het chakra dat ons met de fysieke wereld verbindt. Dit chakra is ons basis en geeft ons het gevoel van veiligheid en zekerheid met onszelf en de mensen om ons heen. Vanuit een energetisch oogpunt is het belangrijk om dit chakra als eerste te balanceren, omdat het de basis is. Als je niet goed geaard, of gegrond bent kun je de andere chakra’s ook niet balanceren.

Een gebalanceerd wortel chakra 
Wanneer dit chakra in balans is, heb je geen zorgen over je plaats in de wereld. Kan je je grenzen bijna zonder moeite bewaken. Je voelt je zeker in de wereld en je dagelijkse taken lijken ook zonder moeite te gaan. Met andere woorden, het voelt alsof de wereld meewerkt in plaats van tegen.

Een over actief wortel chakra 
Een over actief wortelchakra veroorzaakt irritatie, frustratie en agressie. Mensen proberen je “autoriteit” uit te testen en zijn in je ogen “problematisch”. Het kan zo zijn dat je je teveel op je carrière focust, of dat je te druk bezig bent met de mensen om je heen. Het kan ook voorkomen dat je begint te denken dat je waarde en zelfwaarde bestaat uit materialisme.

Een onder actief wortel chakra 
Het gevoel dat je niet in verbinding staat met de wereld, maar ook niet met je lichaam is een herkenningspunt van een onder actief wortel chakra. Het gevoel dat chaos zich continue in jouw wereld reflecteert is er ook één. Dagelijkse interacties maken je bang, paniekerig en rusteloos. Misschien dat je zelf gevoelens van depressie ervaart. Je grenzen kun je met een onder actief wortel chakra ook niet bewaken. 

Gelukkig, zijn er verschillende manieren om het wortel chakra te balanceren, hieronder een paar methodes: 

Affirmatie om het wortel chakra te balanceren: Ik hoor in deze wereld en ik ben een deel van moeder Aarde. Ik heb vrede met mijn omgeving, de mensen om mij heen en de gebeurtenissen die voorkomen.

Kleur: De kleur die correspondeert met het wortelchakra is rood, in elke tint. Sluit je ogen en visualiseer een rode lotus onderaan je ruggengraat. Dit zorgt ervoor dat het proces van balanceren begint. Als aanvulling kun je rode kleuren dragen of rode kaarsen aansteken. 

Edelstenen/Kristallen: Azuriet, Chrysocolla, Obsidiaan, Zwarte toermalijn, Carneool, Citrien, Rode Jaspis, Rookkwarts en nog veel meer edelenstenen en kristallen zijn verbonden met het wortel chakra. Je kunt ze in je broekzak dragen om dit chakra gedurende de dag te ondersteunen of je kunt er mee mediteren. Leg hem op je onderrug en ervaar hoe de kracht van de edelstenen dit chakra kunnen balanceren. 

Genezing in de natuur: Het element van het wortelchakra is aarde. Simpelweg naar buiten gaan en het ervaren van de geluiden en geuren van moeder Aarde heeft al een positief effect op dit chakra. Ga op het gras onder een boom zitten en sta jezelf toe alle energie van de aarde in je op te nemen.

 

 

2. Svadhisthana -  Het sacraal chakra

Svadhisthana of Sacraal chakra zit in het bekkengebied. Svadishisthana is de plek waar onze creativiteit zit en ons vermogen om te manifesteren heerst. De balans in dit chakra bepaald hoe we onszelf zien in de wereld. Hoe we onze diepste verlangens ervaren. Het bepaald ook voor een deel onze zelfwaarde en de relatie die we hebben met anderen. 

Een gebalanceerd Sacraal chakra
Je kunt je gevoelens uiten zonder twijfel of problemen wanneer dit chakra in balans is. Je weet wat je kracht en wat je zwaktes zijn. Je houd van het leven en leeft het zonder te overleven. Je beseft heel goed dat elke dag een gift van het universum is.

Een overactief sacraal chakra 
Wanneer je over-emotioneel raakt of drama veroorzaakt over dingen die gebeurd zijn of mensen in je leven kan het zijn dat je sacraal chakra overactief is. Je bent dan waarschijnlijk emotioneel aanhankelijk en je word emotioneel wanneer anderen hun plannen veranderen. Ook spanning in de spieren is een teken dat het niet in balans 


Een onder actief sacraal chakra 
Wanneer je sacraal chakra onder actief is weiger je jezelf om je goed te voelen. Je bent waarschijnlijk overwerkt, weinig creativiteit, je voelt je lui en hebt een laag libido.  Proberen om “erbij” te horen is waar het meeste van je tijd in gaat zitten. Je kan dingen niet manifesteren omdat je gedachten en emoties richting negativiteit hangen

Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit chakra te balanceren:

Affirmatie: Ik leef mijn leven met passie, in goede gezondheid en vitaliteit. Ik ben ben niet bang om mijn ware zelf te zijn en te laten zien. Ik ben zeker en kan mijn dromen en doelen bereiken.

Kleur: De kleur die correspondeert met het sacraal chakra is oranje. Sluit je ogen en visualiseer een oranje lotus onder je navel en het balanceren begint. Ter aanvulling kun je oranje kleding dragen of oranje kaarsen branden.

Kristallen/ Edelstenen: Hematiet, Oranje Carneool, Amber, Oranje Calciet, Citrien, Topaas, rode Jaspis en nog veel meer edelstenen/kristallen hebben een positief effect op dit chakra. Je kan deze edelstenen in je broekzak stoppen om je te ondersteunen gedurende de dag. Maar je kunt er ook mee mediteren. :

 

Heling met de natuur: Het element van het sacraal chakra is water. Bij of in het water zitten, en de energie van het water in je opnemen zal helpen om het chakra te balanceren.

 

 

3. Manipura – The solar Plexus chakra

Het derde chakra in ons systeem is manipura, die zich bevindt tussen de navel en de zonnevlecht. Dit chakra wat we beter kennen als solar plexus chakra is het hart van onze persoonlijkheid, ego en identiteit. Het is ook het centrum van onze wilskracht en perceptie van we we zijn.

Een gebalanceerd solar plexus chakra. 
Wanneer je solar plexus in balans is, ken je jezelf en leef je met kracht en vertrouwen. Je bent in staat om goede grenzen te stellen en ze te bewaken zonder agressie. Je kunt dan ook over jezelf en anderen oordelen, zonder kritiek maar wel eerlijk

Een over-actief solar plexus chakra 
Aggressief, (ver)oordelend en aggresief. Dat zijn een aantal kenmerken van een over-actief solar plexus chakra. Het “ ik heb altijd gelijk” mentaliteit is nog een bekend kenmerk. Net zoals niet luisteren naar het advies dat anderen voor je hebben. “ Ik heb niemand nodig behalve mijzelf” is nog een mentaliteit die erbij hoort.

Een onder actief solar plexus chakra 
Precies het tegenovergestelde van een overactief solar plexus chakra. Mensen die kampen met een onderactief solar plexus chakra hebben weinig zelf vertrouwen of ervaren verschillende emotionele problemen. Ze hebben continue de bevestiging nodig van anderen, en maken zich druk over wat anderen misschien wel denken. 

Er zijn verschillende manieren om het solar plexus chakra te balanceren:

Affirmatie: Ik ben zeker, sterk en krachtig. Ik ben in staat om mijn eigen keuzes in het leven te maken en mij zelf te accepteren voor het goddelijk wezen dat ik ben.

Kleur: De kleur die correspondeert met het solar plexus chakra is geel. Sluit je ogen en visualiseer een gele lotus boven je navel en het balanceren begint. Ter aanvulling kun je gele kleding dragen of gele kaarsen branden.

Kristallen / Edelstenen: Citrien, Gele Topaas, Amber, Tijgeroog, Citroen Kwarts, Gele toermalijn en nog meer edelstenen zijn verbonden met het solar plexus chakra. Je kan deze edelstenen in je broekzak stoppen om je te ondersteunen gedurende de dag. Maar je kunt er ook mee mediteren

Healing met de natuur: De solar plexus is gerelateerd aan het element vuur. Het heeft zijn connectie met de zon, de warmte en de energie van het licht. Dus wanneer de zon schijnt, ga naar buiten!

 

 

4. Anahata – The heart chakra


We zijn halverwege onze reis na dit chakra. Het vierde chakra heet Anahata maar staat beter bekend als het Hart Chakra. Dit chakra bevindt zich in het midden van onze borst. Dit chakra is ons vermogen om lief te hebben, zowel onszelf als anderen. Hier in dit chakra wonen liefde, compassie en vriendelijkheid. Dit chakra is ook het balanspunt van de 7 chakra’s met 3 hogere en 3 lagere chakra’s. 

Een gebalanceerd hart chakra
Wanneer het hart chakra is balans is heb je een natuurlijk gevoel van liefde en compassie voor anderen. Het staat je toe om mensen te accepteren zoals zijn zonder ze te vormen naar bepaalde verwachtingen.

Een overactief hart chakra 
Wanneer dit chakra over actief is ben je overweldigd door gevoelens. Er is dan de neiging om extreem verdriet, agressie, hebzucht en jaloezie te ervaren zonder ook maar enige vorm van controle over deze emoties. Ook is er dan weinig zelf discipline. Mensen met een over actief hart chakra ervaren vaak problemen in relaties.

Een onder actief Hart chakra 
Wanneer dit chakra onderactief is voel je, je alleen, inferieur, ongeliefd en afstandelijk. Mensen met een onderactief hart chakra zoeken continue emotionele steun bij anderen.

Er zijn verschillende manieren om het hart chakra te balanceren: 

Affirmatie: Ik ben geliefd, en heb een diepe band met alle levende wezens. Ik heb lief op een diep niveau met oprechte passie en vertrouwen.

Kleur: De kleur die correspondeert met het hart chakra is groen. Sluit je ogen en visualiseer een groene lotus in het midden van je hart en het balanceren begint. Ter aanvulling kun je groene kleding dragen of groene kaarsen branden

Kristallen/ Edelstenen: Groene Aventurijn, Jade, Groene Toermalijn, Rozenkwarts ,groene Calciet en nog meer edelstenen zijn verbonden met het hart chakra. Je kan deze edelstenen in je broekzak stoppen om je te ondersteunen gedurende de dag. Maar je kunt er ook mee mediteren

 

Healing met de natuur: Het hart chakra is gerelateerd aan het element lucht en heeft zijn verbinding met de lucht en de vrijheid wanneer je buiten bent. Dus doe de ramen open of ga naar buiten en voel de wind!

  

 

5. Vishudda het Keelchakra

Vishudda of Keelchakra is het 5e chakra en bevindt zich in de keel. Dit chakra gaat over het spreken en uitdrukken van jezelf. De staat van dit chakra laat zich zien door de manier waarop jij je uitdrukt en of jij je überhaupt uitdrukt. Dit chakra spreekt onze keuzes uit en laat ons realiseren dat elke keuze een consequentie heeft. 

Een gebalanceerde Keelchakra 
Je kunt jezelf uitdrukken zonder moeite. Je bent ook behulpzaam, creatief en in staat om anderen te adviseren wanneer nodig. Je weet wat je wilt in het leven en bent niet bang om er naar te vragen. Je bent niet bang om je zwaktes uit te spreken. Je bent echt vrij omdat je in staat bent jouw waarheid uit te spreken.

Een overactief keel chakra 
Wanneer dit chakra overactief is heb je overal een mening over en ben je heel kritisch tegenover anderen en hoe zij hun levens indelen. Misschien dat je zelfs de neiging hebt om te gillen zonder dat daar echt een reden voor is. Een ander bekende eigenschap is de “ Mijn manier of helemaal niet “ instelling. 

Een onder actief keelchakra 
Wanneer dit chakra onderactief is ben je niet in staat jezelf uit te drukken. Je word vaak verkeerd begrepen of verkeerd geïnterpreteerd. Je bent “wazig” over wat je nu precies wilt en bedoeld. De waarheid vertellen en eerlijk zijn tegen over jezelf zijn ook veel voorkomende kenmerken van een onder actief keel chakra. Net zoals het geven van gemengde boodschappen. Je hebt weinig tot geen stem voor jezelf en zolang je niet voor jezelf leert spreken blijft het leven zo.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om het keelchakra te balanceren.

Affirmatie: Ik spreek vrij en met vertrouwen. Het is veilig voor mij om mij uit te drukken en het leven te creëren dat ik wil. Alles wat ik doe is een expressie van liefde.  

Kleur: De kleur die correspondeert met het keelchakra is lichtblauw. Sluit je ogen en visualiseer een lichtblauwe lotus in  je keel en het balanceren begint. Ter aanvulling kun je lichtblauwe kleding dragen of lichtblauwe kaarsen branden.

Kristallen/ Edelstenen: Lapis Lazuli, Blauwe Calciet, Sodaliet, Aquamarijn, Larimar, Kyaniet, Turquoise en nog meer edelstenen zijn verbonden met het keelchakra. Je kan deze edelstenen in je broekzak stoppen om je te ondersteunen gedurende de dag. Maar je kunt er ook mee mediteren

 

Healing met de natuur: Sta jezelf toe om een zonnige, blauwe dag te ervaren en het balanceren begint. Het omarmen van je spiritualiteit helpt ook om het chakra te balanceren.

 

 

6. Ajna -  Het 3e oog chakra

Ajna is het 6e chakra van de 7 en bevindt zich tussen de wenkbrauwen. Het Ajna chakra staat beter bekend als het 3e oog chakra.  Dit chakra is het centrum van onze intuïtie, verbeelding, ideeën, dromen, ambities doelen, innerlijke kracht en zelfbeeld.

Een gebalanceerd 3e oog chakra
Een gebalanceerd 3e oog chakra laat je dingen zien zoals ze zijn. Maar dit is een lastige want zelfs de kleinste verandering, of disbalans kan effect hebben op je psychische, emotionele en lichamelijke gezondheid.

Een overactief 3e oog chakra. 
Wanneer het 3e oog chakra overactief is kan het leiden tot illusies en de neiging om in je eigen wereld te leven zonder enig gevoel van realiteit. Mensen met een over actief 3e oog chakra ervaren hun dromen en dus ook nachtmerries als zeer intens. Overdenken is misschien wel de bekendste eigenschap van een over actief 3e oog chakra. 

Een onderactief 3e oog chakra
Wanneer dit chakra onderactief is kun je problemen met je geheugen ervaren. Ook kan het lastig zijn om dingen te visualiseren of in te beelden. Mensen met een onderactief 3e oog chakra kunnen ongevoelig overkomen en vertrouwen hun eigen intuïtie niet. Wat leidt tot zwart-wit denken. 

Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit chakra te balanceren.


Affirmatie: Mijn geest is open voor een nieuwe visie, ik verhoog mijn bewustzijn, via mijn hogere zelf.

Kleur: De kleur die correspondeert met het hart 3e oog chakra is indigo lichtblauw. Sluit je ogen en visualiseer een lndigo kleurige  lotus tussen je ogen en het balanceren begint. Ter aanvulling kun je indigo kleurige kleding dragen of indigo kleurige kaarsen branden.

Kristallen/ Edelstenen: Amethisy, Moldaviet, Paarse Fluoriet, zwarte en nog meer edelstenen zijn verbonden met het 3e oog chakra. Je kan deze edelstenen in je broekzak stoppen om je te ondersteunen gedurende de dag. Maar je kunt er ook mee mediteren

chakra

 

Healing met de natuur: Wanneer het donker, maar helder is buiten. Ga naar de sterren kijken!

  

 

7. Sahasrara – Het kruinchakra

Sahasrara is het laatste chakra van de 7 en is te vinden op  je kruin. Vandaar de bekendere naam,kruinchakra. Dit chakra is onze verbinding met het goddelijke of de hogere macht. De realisatie dat we onze eigen waarheid creëren door onze gedachten komt hier vandaan net als het besef dat we allemaal met elkaar verbonden zijn. 

Een gebalanceerd kruin Wanneer dit chakra in balans is heb je veel intuïtieve kennis en ben je wijs. Je bent je bewust van je spirituele zelf en ben je onzelfzuchtig verbonden met anderen omdat je beseft dat ze een deel zijn van jezelf. 

Een overactief kruin chakra 
Een overactief kruin chakra kan een godcomplex veroorzaken, het gevoel dat je beter bent dan anderen of dat je boven anderen staat. Het kan ook zo zijn dat je begint te “zweven” en is het lastig om geaard te blijven. Mensen vinden het daarmee lastig om je serieus te nemen.

Een onderactief kruin chakra
Als je het gevoel hebt dat je leven zinloos is ben je een onderactiviteit in het kruin chakra aan het ontwikkelen. Een onderactiviteit in dit chakra kan ook voor een tunnelvisie zorgen: er is maar 1 uitkomst mogelijk en niks anders. Lichamelijk kan het zo zijn dat je moeite hebt om je evenwicht te bewaren.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit chakra te balanceren. 

Affirmatie: Ik vertrouw dat mijn innerlijk weten mij leidt door het leven. Alle mensen in mijn leven zijn er om mij iets over mezelf te leren zo dat ik kan groeien. Ik vertrouw erop dat alles gebeurd met een reden en dat wat ik doe daadwerkelijk een verschil kan maken. Ik ben de perfecte balans tussen hemel en aarde, net zoals alle aspecten in mijn leven.

Kleur: De kleur die correspondeert met het kruin chakra is paars. Sluit je ogen en visualiseer een lndigo kleurpaarse lotus op je kruin en het balanceren begint. Ter aanvulling kun je paarse  kleding dragen of paarse kaarsen branden.. 

Kristallen/Edelstenen: Amethist, Celestien Seleniet, sugiliet, canvasiet, bergkristal, en nog meer edelstenen zijn verbonden met het kruin chakra. Je kan deze edelstenen in je broekzak stoppen om je te ondersteunen gedurende de dag. Maar je kunt er ook mee mediteren

 

Healing met de natuur: Het sahasrara element is innerlijk licht en dat is het meest subtiele element dat door de kosmos gecreëerd is. Het is goddelijk en laat haar licht i zien door middel van creatie. En waar kan je meer creatie vinden dan buiten in de natuur. Geniet van alle creatie om je heen om het balanceren te beginnen! 

 


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.