Home » Blog » Feiten, fabels en stellingen

Feiten, fabels en stellingen

Gepubliceerd op 22 maart 2020 om 15:29

Feiten, fabels of stellingen is eigenlijk een vervolg op mijn eerdere blog 'Spiritueel ondernemen' als je die blog hebt gelezen is het mogelijk dat je mijn gevoel ten opzichte van spiritueel ondernemen gaat begrijpen. Deze eerste blog over feiten, fabels of stellingen geeft mede aan waarom ik soms moe wordt van het ondernemen in de spirituele wereld. We zijn allemaal anders en deze blog schrijf ik vanuit mijn ervaring, mijn waarheid. Het is aan jou om zelf te ontdekken of het een feit, fabel, stelling of waarheid is. 

Ben je ondernemer in hart en ziel dan werk je mijn inziens vanuit je eigen kracht. Vanuit je eigen kracht werken is namelijk dat wat jouw de kracht en energie geeft om jezelf en je bedrijf te ontwikkelen, te kunnen investeren, te mogen groeien zowel persoonlijk als je eigen onderneming. 

 

Eerlijke prijzen

 

Wat zijn eerlijke prijzen? Wat is eerlijke verkoop?

 

Voorbeeld:

  • Verkoper A verkoopt een Apatiet handsteen van 100 gram voor € 20,-.
  • Verkoper B verkoopt een Apatiet handsteen van 100 gram voor € 8,25.

Helaas worden er aannames en stellingen geuit dat, in dit voorbeeld, de Apatiet van € 20,- van (veel) betere kwaliteit is.

 

Wil je als ondernemer goede producten inkopen dan zoek je ze zelf uit en laat je dit niet de importeur doen. Stel er wordt gezegd ‘wij importeren zelf’ dat is super fijn, doen wij soms ook, soms niet. Echter ook een importeur, groothandel, betaald dezelfde douanekosten, BTW, op- en overslag voor de inkomende goederen van buiten de Europese Unie. Dan zal ook de importeur, groothandel, eraan moeten verdienen om uit de kosten te komen en van te kunnen leven. Maar …. de importeur, groothandel, koopt grootschaliger in waardoor hun handelstarieven en verzendtarieven vaak lager zijn dan wanneer een webshop en/of fysieke winkeleigenaar rechtstreeks inkoopt.

Waarom is dan bij verkoper B het product met het zelfde gewicht en kwaliteit € 12,25 goedkoper?

Dit kan te maken hebben met de kosten van het pand, personeelskosten, etc. Ook een mogelijk kan zijn dat men meer inkomen wil hebben privé. Het heeft dus absoluut niets te maken met de kwaliteit zoals regelmatig beweerd wordt.

 

Echter door te beweren dat verkoper B een mindere tot zelfs slechte kwaliteit verkoopt is men doelbewust bezig een andere ondernemer onderuit te halen. Deze pogingen zie ik als afgunst en jaloezie. Niet sterk genoeg in je eigen kracht staan door eerlijk te kunnen en te willen ondernemen.

Een winkelier in het centrum heeft bijvoorbeeld hogere kosten dan een webshop eigenaar die vanuit een eigen ruimte of veel goedkoper pand werkt. Vertel klanten gewoon als verkoper de ware reden waarom je goedkoper of duurder bent dan een ander. Alleen dan houdt je het bestaansrecht.

Als consument kun jij jezelf ook afvragen waar dit verschil in zit en nagaan wat de reden kan zijn. Je kan ook de verkoper vragen naar het verschil. Het is aan jou als consument te accepteren of dit te maken heeft met kwaliteit. In vele gevallen is dit niet het geval. Uiteindelijk zal de werkelijke reden van het prijsverschil zich aandienen. 

 

foto: apatiet

 

 

Fairtrade edelstenen:

Fairtrade edelstenen, het wordt tegenwoordig nogal eens gebruikt. Dat je als verkoper bewust moet zijn van wat je aanbiedt mag duidelijk zijn als je prettig en eerlijk wilt ondernemen.

Maar wat is fairtrade nu eigenlijk en bestaat dat wel in de edelstenen wereld?

Fairtrade is niets meer of minder dan eerlijke handel!

 

Fairtrade is een keurmerk dat wordt gebruikt om vooral ontwikkelingslanden te ondersteunen met eerlijke handel en om te voorkomen dat boeren, mijnwerkers, edelsteen-delvers, etc. een eerlijke of op zijn minst gesteld een redelijke prijs krijgen voor hun producten. Met een Fairtrade keurmerk moet voorkomen worden dat mensen worden uitgebuit. Dat zij onder goede omstandigheden kunnen werken en waarbij kinderarbeid is uitgesloten.

Ook staat het FT keurmerk voor zo milieuvriendelijk mogelijk de processen van de productie/delving te garanderen. Fairtrade is een handelspositie die de ondernemers en dus ook de werknemers uit deze landen ondersteund om een eerlijke beloning te krijgen waardoor zij meer zelfredzaam worden en kunnen blijven.

 

Om het product wat je verkoopt Fairtrade te mogen noemen moeten namelijk alle betrokken partijen aan kunnen tonen dat zij aan de internationale voorwaarden voldoen. Fairtrade is dan ook een internationaal vastgesteld keurmerk met hoge eisen.

Dat men meer en meer stelt Fairtrade edelstenen te verkopen is een sales trucje niet meer en niet minder in mijn visie. Het claimen van FT edelstenen verkoop is in mijn visie oneerlijke handel waarbij de consument vol vertrouwen een edelsteen/mineraal aanschaft op basis van onwaarheden, gezien er geen keurmerk is, vaak nog met een prijs de vele malen hoger ligt dan bij een andere verkoper.

 

Natuurlijk moet je als ondernemer kijken naar kwaliteit en prijs. Voor het spiritueel ondernemen komt daar in mijn opinie bij dat je kijkt waar het vandaan komt. Land, regio en de mijn. Vanuit die informatie kun je als ondernemer maar ook als klant zelf proberen te achterhalen wat de omstandigheden zijn in het land van herkomst. Dat iets uit Congo of Madagaskar komt is niet per definitie slechte handel, kinderarbeid of uitbuiting. Ook daar zijn slechte, matige en goede omstandigheden net als elders in wereld. Het is aan de ondernemer maar ook aan klant om zelf te bepalen waar voor hem/haar de grenzen van slecht, matig en goed liggen. Soms is het ook vertrouwen op de beschikbare informatie zonder dat er werkelijk bewijs is van de werkelijke omstandigheden.

 

Gezien we allemaal anders zijn, ieder zijn/haar eigen processen heeft is het mogelijk dat het onderscheid tussen slecht, matig en goed anders zijn per persoon.

Uiteraard heb je hier een mening over, maar veroordeel niet totdat je daadwerkelijk zeker bent van je informatie. En honderd procent zekerheid krijg je alleen door zelf naar de locatie te gaan waar de producten vandaan komen.  

Ontdek de wereld en probeer je te verdiepen in de producten die je aan wenst te schaffen en niet alleen in de edelstenen wereld.

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.